Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A

МИТТЄВОСТІ ЖИТТЯ КОЛЕДЖУ

Всеукраїнський фестиваль-конкурс "ЗЛАТА ФЕСТ - 2024"
Відкриття лабораторії Комп’ютерних систем та мереж
Краса в серці: благодійний конкурс краси та грації у Бережанському фаховому коледжі
ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми та перспективи розвитку освіти, науки та технологій в Україні та світі»
Карпати зачаровують красою
Засідання ради роботодавців
День Знань 2023
УКРАЇНА ТРИМАЄ СТРІЙ! З ВІРОЮ В ЗСУ!
БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ
Обережно!!! Небезпечні нітрати у ранніх овочах та фруктах

Обережно!!! Небезпечні нітрати у ранніх овочах та фруктах

Здоров'я — не все, але все без здоров'я — ніщо.
Сократ

Всім відомо, що саме найдорожче у людини - це здоров'я, яке неможливо купити, від якого залежить наше благополуччя, працездатність і яке багато в чому залежить від правильного харчування. Для більшості вже не секрет, що для зміцнення здоров'я краще їсти більше фруктів і овочів. Недаремно існує прислів'я: «Скажи мені, що ти їси, і я скажу тобі, на що ти хворієш».

Після довгої зими всі вже скучили за свіжими овочами та фруктами. Ранні огірочки, помідори, зелена цибуля, молода редиска і капуста, які сьогодні продають в усіх магазинах, супермаркетах і на базарах, так і ваблять до себе.Ми настільки скучили за свіжою зеленню і природними вітамінами, що готові купувати першу весняну зелень, яка виглядає, пахне і смакує майже як звичайна, ґрунтова. І часом так хочеться накупити всього потрошку та досхочу наїстися справжнього весняного салату, що не можеш встояти перед цією спокусою.Купуючи їх, ми прагнемо наситити свій організм весняні вітаміни, особливо в теперішній час – час пандеміїCOVID-19. Однак, не слід. забувати про нітрати.

Нітрати – солі азотної кислоти, які є продуктами обміну усіх живих організмів, як тварин так і рослин. Тому харчових продуктів, які не містять нітрати, у природному середовищі не існує. Нітрати також утворюються в організмі людини (до 100 мг на добу).Нітрати самі по собі для людини безпечні, в організмі вони не накопичуються. Близько 80% нітратів виводиться в незмінному вигляді із сечею, інші 20 % – зазнають хімічних змін в організмі людини. Загрозу для людини становлять продукти хімічного перетворення нітратів - нітрити та нітрозаміни.При цьому в разі нестачі вітамінів-антиоксидантів нітрати в кишківнику перетворюються в нітрити, які взаємодіють з гемоглобіном крові і перетворюють його на метгемоглобін. В результаті блокування гемоглобіну, до органів і тканин кисень не переноситься, що призводить доїх кисневого голодування. Проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний бiль голови, потемнiння в очах, порушення координацiї, зниження артерiального тиску, судоми. Нітрозаміни здатні накопичуватись в організмі та мають канцерогенну, мутагенну, ембріотоксичну дію.

Відповідно до норм ВООЗ,допустима добова норманітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги. У ранніх овочах і фруктах часто буває завищений рівень цих речовин. Як відомо, нітрати застосовують для прискорення росту й дозрівання рослин, проте, несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах і фруктах.

Часто студенти звертаються з такими симтомами, як нудота, блювота, болю в області печінки (у правому підребер'ї); запаморочення; слабкість, млявість, сонливість; тахікардія, головний біль.При опитуванні виясняється, що «нічого такого не їли, тільки у гостях –пару кусочків помідор або огірочки, зовсім трошечки свіжої салатки». Ми звикли до банального харчового отруєння. Однак, «вітамінна бомба», якої так прагне наш організм, може виявитись не зовсім безпечною для здоров’я.

Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Для овочів, вирощених у теплицях, ГДК нітратів у 1,5 – 2 рази вища, ніж для овочів, які вирощені навесні та влітку у відкритому ґрунті. Це пояснюється природно обумовленою здатністю рослин до накопичення нітратів при недостатньому освітленні в холодний період року.Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для нашогоздоров’я.

Купуючи свіжі овочі та фрукти на ринку, покупець обов’язково повинен попросити в продавця надатиекспертний висновок,де зазначається вміст нітратів та їх допустима норма відповідно до сезонувирощування.

Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма – 200- 400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка)- 2000—3000мг/кг, у помідорах –100-200 мг/кг, в зеленій цибулі— до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. Щодо перших фруктів – полуниці, черешні та вишні – їх допустима норма нітратів становить 60мг/кг.

Для того щоб вечеря не закінчилася у найближчому токсикологічному відділенні, треба знати, як правильно вибирати весняні овочі, як «виганяти» з них отруйні речовини і чим зменшувати токсичну дію нітратів.

При споживанні ранніх овочів важливо дотримуватися нехитрих і зовсім нескладнихправил.Перше з яких— якомога далі відтягнути прийом ранніх овочів, наближаючи їх до сезону природного дозрівання. Таке «утримання» істотно знизить вплив на організм шкідливих речовин, що потрапляють з ранніми овочами. Необхідно знати, що природні терміни зростання цих овочів у ґрунті— це ті овочі, які сприймає людськийорганізм.

Слід пам’ятати, що не всі овочі однаково накопичують нітрати, в одних їх більше, а інші менш небезпечні.Найбільш схильні до накопичення азотистих сполуклистова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат.На другому місці цвітна капуста, огірки, брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька.Найменш небезпечні бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчастацибуля.

При обранні ранніх овочів, необхіднопам’ятати:

  • надійніше купувати ранні овочі в магазинах, там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів уовочах;
  • слід знати, що чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючихречовин;
  • вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору, обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку;
  • вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленими блискучими листями і вологим, свіжимобрізом;
  • плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтихплям;
  • при виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжийобріз.
  • Якщо, Ви вже купили ранні овочі та фрукти, то кількість нітратів можна істотно зменшити, дотримуючись такихпорад:
  • перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля,морква);
  • після миття замочіть овочі на15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть щераз;
  • таких овочах, як огірки і редиска, бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики (не менш як сантиметр з обох бокiв). Це стосується також ранньої моркви,буряка;
  • стебла зелені (петрушка, кріп та ін.) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати вїжу нерекомендується;
  • овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком — кислота, яка вних міститься, має властивість знешкоджувати нітрати. Річ у тім, що отруйні для організму нітросполуки перетворюються в шлунку на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їхрозмноження;
  • при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%;
  • не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються нанітрити;
  • готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати вхолодильнику.

Слід пам’ятати, що найбільше скупчення нітратів у шкірці й біля «хвостиків», а в капусті – у верхніх листках і вкачані.Обов'язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора. Безпечніші для вашого організму і очищений огірок абояблуко.

Дію нітратів на організм можна знизити, систематично вживаючи деякі продукти і вітаміни, такі як:аскорбінова кислота; квашена капуста; зелений чай; хлібний квас; солоні огірки; кислі фрукти.

Що робити при отруєнні нітратами?

В першу чергу, лікарі рекомендують, викликати швидку допомогу, так як таке отруєннявідноситься небезпечних.Вже потім, поки вона їде,або якщо немає можливості звернутися за медичною допомогою, можна спробувати промити шлунок хворого самостійно: дати слабкий розчин марганцівки або підсоленої води, що спричинить блювоту.Після цього, потрібно прийняти абсорбент. Підійде і звичайне активоване вугілля. Після припинення нудоти можна випити міцний солодкий чай з лимоном.Щоб прискорити виведення нітратів з організму необхідно пити багато рідини. Якщо все це не допоможе, то це досить сильне отруєння нітратами і потрібна госпіталізація.

Памятайте, самолікуванння небезпечне для Вашого здоров’я!

Виконуючи вказані рекомендації, Ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами та фруктами!

У народі кажуть: «Їжа - друг і їжа - ворог».

Бережіть себе і своїх рідних!!!

Оксана ОЛІЙНИК,
викладач циклової комісії природничих дисциплін

Оновлені статті

 
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

НАШІ ОСВІТНІ ПРОГРАМИ



Економіка
Первинні посади:
  • диспетчер виробництва
  • технік з планування
  • технік з підготовки виробництва
  • технік з нормування праці
  • ревізор з економічних питань
  • організатор діловодства
Облік і оподаткування
Первинні посади:
  • технік з планування
  • бухгалтер
  • касир-експерт
  • інспектор з інвентаризації
  • інспектор-ревізор
  • фінансовий менеджер
  • аудитор
Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок
Первинні посади:
  • фінансовий менеджер
  • фінансист в банках
  • головний бухгалтер
  • директор страхових компаній
  • фахівець з цінних паперів
  • дилер
Підприємництво та торгівля
Первинні посади:
  • директор підприємства
  • керівник магазину
  • менеджер з торгівлі
  • фахівець з біржової торгівлі
  • керівник магазину
  • комерсант
  • торговельний брокер
Екологія
Первинні посади:
  • Таксидерміст
  • Фахівець з біотехнології
  • Асистент біолога
  • Асистент хіміка
  • Технік-лаборант (біологічні дослідження)
Комп’ютерна інженерія
Первинні посади:
  • Технік програміст
  • Фахівець з інформаційних технологій
  • Фахівець з комп’ютерної графіки(дизайну)
  • Фахівець з розроблення комп’ютерних програм
Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
Первинні посади:
  • технік-електрик
  • електрик дільниці
  • електрик цеху
  • електродиспетчер
  • електромеханік
  • електромеханік дільниці
Садово-паркове господарство
Первинні посади:
  • завідувач розсадника
  • керівник у лісовому господарстві
  • керівник у природно-заповідній справі
  • майстер зеленого господарства
Агроінженерія
Первинні посади:
  • завідувач майстерні
  • керуючий дільницею (сільськогосподарською)
  • технік з механізації процесів
  • майстер з експлуатації та ремонту машин і механізмів
  • слюсар з паливної апаратури
Автомобільний транспорт
Первинні посади:
  • механік автомобільної колони
  • механік з ремонту транспорту
  • начальник відділу транспорту
  • майстер з ремонту транспорту
  • начальник майстерні
Соціальна робота
Первинні посади:
  • Соціальний працівник
  • Фахівець із соціальної допомоги вдома
  • Фахівець із соціальної роботи
  • Асистент викладача із соціальної педагогіки
  • Інспектор з соціальної допомоги

Карта тривог України

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація