SEPARATED SUBDIVISION OF
NATIONAL UNIVERSITY OF LIFE AND ENVIRONMENTAL SCIENCES OF UKRAINE
BEREZHANY PROFESSIONAL COLLEGE
A
A
A
Студентський освітній акселератор

Студентський освітній акселератор

22.11.2023р. відбувся студентський освітній акселератор на базі навчального-накового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України “Енергетика і автоматика в умовах “зеленого” переходу”, в якому взяли участь студенти групи Е-31 і викладачі ВСП “Бережанський фаховий коледж НУБіП України”. Спікер Ольга БУСЛАВЕЦЬ, заслужена енергетик України, в.о. Міністра енергетики України розповідала про хвилююче питання “Енергетика сьогодні: стан, виклики, перспективи”.

Вона поділилась своїм досвідом роботи у сфері енергетики. Охарактеризувала стан енергетики на даний час, а саме наскільки постраждали під час воєнного стану наші джерела електроенергії.   Це теплові електростанції, які частково зруйновані і знаходяться на окупованих територіях, підрив Каховської гідроелектростанції, який також негативно вплинув на енергетику, через  дефіцит вугілля ми повинні використовувати  газ, який є дорожчим для нас ресурсом. Про те,  не тільки страждають джерела електроенергії на сході країни, але також внаслідок обстрілів і на заході. Відновлювальні джерела енергії також частково зруйновані, наприклад, вітроелектростанції до 70% знищені на окупованих територіях, трохи краща ситуація з сонячними станціями. Але навіть маючи найвітряніший і найсонячніший день буде недостатньо цієї енергії, щоб забезпечити потреби країни. Зараз, зазаначила Ольга Анатоліївна створюються захисти для підстанцій від дронів, ракет, що можливо допоможе частково захистити нашу електроенергетику.

2

3

4

5

6

7

Також важливим питанням для обговерення було стан ринку. Енергетика-фундамент економіки. Хвора енергетика - негативні наслідки для нашої економіки. Спікер зазаначила що Укренерго має значні борги за відновлювальні джерела, традиційну генерацію, але боргують і Укренерго, що призводить до хронічної проблеми, яку не вирішують. Стан ринку незадовільний, що заставляє брати кредити. Повинен бути регулятор на ринку, який є незалежним від політики, але на жаль в нас це не так і не вживаються ніякі заходи , щоб лікувати ринок. Тому необхідно вирішувати ці питання, покращувати стан ринку, залучати інвесторів, застосовувати всі можливі способи для покращення стану енергетики.

Присутні задавали багато запитань і отримували змістовні  відповіді. Семінар був цікавим та повчальним.

Оксана ДУДАР,
викладач циклової комісії спеціальних
електротехнічних дисциплін