Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A
Методичне об’єднання заступників директорів з виховної роботи ЗФПО Тернопільської  області та ВСП НУБІП України у Бережанському фаховому коледжі

Методичне об’єднання заступників директорів з виховної роботи ЗФПО Тернопільської області та ВСП НУБІП України у Бережанському фаховому коледжі

Виховує все: люди, речі, явища, але перш за все та довше за все – люди. З них на першому місці – батьки та педагоги.
А. Макаренко

18 квітня 2024 року в Бережанському фаховому коледжі відбулося методичне об’єднання заступників директорів з виховної роботи ЗФПО Тернопільської області та відокремлених структурних підрозділів НУБіП України. Тема, що об’єднала учасників зібрання, – «Психологічна підтримка здобувачів освіти під час воєнного конфлікту: стратегії адаптації та збереження психічного здоров’я». Розпочався захід  хвилиною мовчання за Героями, які поклали свої життя у боях за незалежність та територіальну цілісність України.

53

Цього разу, за ініціативи Бережанського фахового коледжу, у роботі семінару брали участь не лише заклади Тернопільщини, а також долучилися: Національний університет біоресурсів і природокористування України, науково-методичний центр ЗВФПО, ВСП Машинобудівний фаховий коледж Сумського державного університету. Такі зустрічі посідають чільне місце у пам’яті як найважливіші події для спільноти педагогів, бо є платформою з обміну знаннями та ідеями. Важливо, що схожі масштабні заходи вчергове підтверджують: сфера освіти України працює і впевнено оновлюється, навіть в умовах воєнного стану.

Щоб познайомити учасників з різних міст і налагодити командну взаємодію, було запропоновано використати «квітку соняха». У різних народів світу, зокрема й в Україні, сонях є символом дружби. Традиція вірити в добру силу цієї квітки живе і до наших днів: за допомогою соняха утворили коло друзів, у якому  кожен міг репрезентувати себе та свій заклад освіти. Незабутні усміхнені обличчя, наповнені вдячністю очі – синергія початку надала впевненості щодо успіху зустрічі. 

Відкрив засідання Олександр САНЧЕНКО – начальник відділу регіонального розвитку, координації діяльності ВСП, дистанційної освіти та заочного навчання НУБіП України, який побажав учасникам методичного об’єднання плідної та результативної роботи і передав вітання від ректора НУБІП України Станіслава НІКОЛАЄНКА. Він відзначив, що через російську агресію функції закладів освіти дещо розширилися. Фахові коледжі разом зі студентами активно займаються волонтерською діяльністю та допомагають Збройним силам України, адже саме освітяни повинні виховати покоління справжніх патріотів, сильних духом та з відчуттям високих національних цінностей, але головна функція наших закладів освіти – це підготовка висококваліфікованих фахівців. Доповідач наголосив, що національно-патріотичне виховання підростаючого покоління – це напрямок, який ніколи не втрачав своєї актуальності.

2

Вітальні слова лунали від очільниці ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» Світлани ПИЛИПИШИН, яка перш за все подякувала нашим військовим за можливість навчатися, а головне – зустрічатися для обговорення важливих питань, просто жити і працювати. Підкреслила, що попри складні обставини освіта розвивається. Про це свідчить небайдужість педагогів, які день у день не втомлюються займатися підвищенням професійного рівня, брати участь у семінарах та нарадах, конференціях та методоб’єднаннях, підтвердженням чого є сьогоднішня зустріч. «Я бажаю усім здоров’я, миру і добра. Усім учасникам плідно провести час, отримати новий досвід і знання. Хорошої вам дискусії та приємних вражень. Тихого нам дня без сирен і Перемоги Україні!» – зазначила директорка.

Своїми напрацюваннями поділилася Ірина СТЕПАНОВА – методистка кабінету соціально-гуманітарної та виховної роботи Науково-методичного центру ЗВФПО. Доповідачка наголосила на важливості роботи центру та коротко охарактеризувала напрями діяльності. Зробила основний акцент на інноваційному розвитку та підвищенні якості освіти в Україні, на сприянні вихованню національно-патріотичних цінностей та всебічному розвитку особистості. Пані Ірина закцентувала увагу на професійних компетентностях викладача, які потребують постійного розвитку й удосконалення. Рівень професійності викладача – це його знання, вміння, особистий досвід, та не менш важливими є емпатія й уміння забезпечити емоційний затишок освітнього процесу. Разом з тим, доповідачка висловила впевненість, що  поняття освіти невід’ємно пов’язане із процесом накопичення знань, які можна почерпнути лише з книг або наявних сьогодні інформаційних ресурсів. Тобто питання освіти неможливе без бібліотек, що трансформуються на сьогодні в інформаційні центри, які надають релевантну інформацію. Саме у місії передачі накопичених людством знань наступним поколінням і полягає освітня роль бібліотеки.

8

Привітавши учасників, Ірина ЛЕЩИК – методистка ради директорів ЗФПО Тернопільської області – подякувала за роботу та наголосила на важливості проведення таких заходів, бо «тут зібралася спільнота, яка об’єднана однією місією – виховання молоді. Тут люди, у яких активні лідерські позиції в освітній галузі – це все заряджає оптимізмом, наближає нас до Перемоги».

14

Галина ГОЛУБ – голова методичного об’єднання заступників директорів з виховної роботи ЗФПО Тернопільської області – зауважила про особливості навчання і виховання та пріоритетні напрями роботи педагогічних працівників і наголосила, що «педагоги – саме ті люди, які тримають на своїх плечах тил».

При обговоренні фокусного питання свій досвід надання психологічної допомоги репрезентував Віталій ШМАРГУН – доктор психологічних наук, професор кафедри психології Національного університету біоресурсів і природокористування України. Спікер окреслив труднощі у професійній діяльності, шляхи їх подолання, описав стан організму з ознаками стресу, опрацював питання про професійні цінності, позитивне ставлення до себе та власних життєвих перспектив і запропонував присутнім виконати декілька рефлексивних вправ з метою підвищення мотивації до збереження власного фізичного та психічного здоров’я.

20

Наталія ПОНОМАРЕНКО – доктор філософії, голова циклової комісії журналістики Відокремленого структурного підрозділу Машинобудівного фахового коледжу Сумського державного університету заглибила учасників у тему резильєнтності як запоруки життєстійкості, адже  ми живемо у потужному інформаційному потоці. Щодня, щогодини та щохвилини опрацьовуємо безліч різноманітної інформації. Рух інформаційного потоку не спинити. Наше завдання – не потонути у щоденному вирі. Ми маємо усвідомити та підкорити цей потік. Для освітян ці процеси важливі ще й тим, що здобувачі освіти подекуди знають про сучасні інформаційні технології більше за своїх викладачів. Тому медіаосвіта освітянської спільноти надзвичайно важлива.
Треба вміти захищатися від інфонебезпек, а можливості, які надають медіа, використовувати. І не тільки самим вміти, але й учити цьому наших студентів. Учасники семінару мали можливість попрактикуватися у техніках стабілізації емоційного стану. Зокрема, присутні поповнили свої методичні скарбнички практичними вправами для роботи зі здобувачами освіти: техніка заземлення, дихальні техніки, прийоми самозаспокоєння.  

Долучились до обговорення актуальних питань семінару, виступили з доповідями також викладачі нашого коледжу.

9

Цікавою була доповідь Тетяни ГАЛЬЧАК щодо навичок та знань, котрі допоможуть усім піклуватися як про своє психічне здоров’я, здатність проходити крізь життєві випробування, зберігаючи при цьому психічне здоров’я, особистісну цілісність, розвиваючи власну стресостійкість, так і щодо техніки опановування стресом, зняття емоційної напруги та плекання психологічної стійкості в роботі зі здобувачами освіти.

10

Практичний психолог Бережанського фахового коледжу Василь ЛЕЩУК наголосив на тому, що під час війни стабільність та надійність зв’язків між усіма учасниками освітнього процесу – запорука ефективної підтримки та допомоги, та проаналізував психолого-педагогічний супровід професійної діяльності педагогічних працівників в умовах сучасних викликів.

6

Напрацюваннями з власного досвіду поділилася Маріанна МИХАЙЛИШИН як куратор групи 2 курсу (К-21), наголошуючи на якісних змінах у самоусвідомленні кожного юного українця в умовах війни. Сформувався абсолютно новий і складний психологічний простір: жахливий процес випробувань на зрілість, мужність, витривалість, нові компетенції, новий досвід, професійність, відбулася переоцінка пріоритетів. «Для формування соціально-психологічного клімату студентського колективу мають значення не так психологічні якості окремих здобувачів, як ефект їх поєднання. Від згуртованості академічної групи залежить психологічний стан кожного здобувача освіти і ступінь засвоєння навчального матеріалу, ефективність роботи викладача і формування особистості студентів», – зазначила спікерка.

7

Міркуючи про ефективність зустрічі, заступник директора з виховної роботи ВСП «Бережанський фаховий коледж НУБіП України» Галина ПРОЦИК висловила щиру вдячність усім учасникам семінару за сумлінну та відмінну роботу, за відповідальність, за старання та завзятість, за  потенціал і невтомний ентузіазм.

50

5860

Завершальним акордом зустрічі стала прогулянка гостей старими вуличками галицького містечка Бережани у супроводі славетного знавця свого краю Миколи ПРОЦІВА. Після напруженого обговорення актуальних освітніх питань милуватися архітектурою міста, що поєднує елементи готики, ренесансу, бароко і сучасні стильні деталі – саме те, що потрібно, аби день вдався.  Побувати на площі Ринок, зазирнути до Вірменського кварталу і прямувати до кам’яного замку Синявських, де потрапити на виставки «Український космос» та «Двовзори» заслуженого художника України Олега ШУПЛЯКА. А ще там, поряд із творами живопису, –  графіка, скульптура, відеоарт. Емоції через край: день вдався!

Сьогодні дякуємо кожному захиснику і кожній захисниці, хто бореться за Україну й наближає нашу Перемогу, за можливість навчатись,

спілкуватись та будувати плани на майбутнє

українських юнаків та юнок!

Віримо у перемогу світла над темрявою, добра над злом!

Світлана КУЦА,
голова циклової комісії гуманітарних дисциплін
161712192324152122182526272928430313433363240414237394347485152535456575955

Приєднуйтеся до нас

    
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація