Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A
1 червня традиційно відзначається Міжнародний день захисту дітей

1 червня традиційно відзначається Міжнародний день захисту дітей

Дитиною є особа віком до 18 років, малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років. Основним міжнародним документом, в якому викладені права дитини, є Конвенція ООН про права дитини. В українському законодавстві правовими документами, які регулюють це питання, є Конституція України, Сімейний кодекс України, Закон України "Про охорону дитинства" та Цивільний кодекс України.

30 травня напередодні цього свята викладач правознавства Анна Юдіна та вихователь гуртожитку Любов Гурко організували виховний захід, присвячений проблемам, ситуаціям, питанням, які супроводжують наших студентів повсякчас, і яких в умовах війни  тільки побільшало.

1

Слово «захист» ми дуже часто згадуємо, коли справа стосується дітей.  Якщо не захищатимемо їх своїми діями – не матимемо майбутнього.

Кожна дитина має право на:

  •  особисте життя та захист від посягань на нього, право на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства, право на відпочинок і дозвілля;
  • захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може нести небезпеку для здоров’я, бути перешкодою в здобутті дитиною освіти чи завдавати шкоди її здоров’ю, фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку;
  • захист від незаконного зловживання наркотичними засобами та психотропними речовинами, захист від усіх форм сексуальної експлуатації та сексуальних розбещень, захист дитини від усіх форм експлуатації, що завдають шкоди будь-якому аспекту добробуту дитини, захист від катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження чи покарання.

На зустрічі вже вкотре обговорювалася проблема булінгу. Ситуації глузування та знущання над дітьми однолітків на жаль не втрачають свою актуальність.

Основні ознаки булінгу це:

  • нерівність сил агресора та жертви;
  • повторюваність насильства;
  • гостра емоційна реакція жертви.

Діти, яких кривдять в освітньому закладі, частіше схильні:

  • погано вчитися.
  • мати занижену самооцінку.
  • переживати депресивний стан.

- проявляти агресивність, щоб захистити себе й помститися своїм кривдникам.

Діти, які ображають інших, частіше схильні:

  • погано вчитись.
  • палити та вживати алкоголь.
  • скоювати злочини в майбутньому.

За дії, які мають ознаки булінгу, в Україні встановлено адміністративну,  а у певних випадках і кримінальну відповідальність. Виявляється, деякі батьки та й самі діти вважають, що це не така вже серйозна проблема,  проте наслідки булінгу можуть бути дуже важкими та тривалими. Є діти, які спеціально уникають відвідування освітнього закладу, тому що бояться цькування. Булінг негативно впливає не тільки на тих, хто терпить образи і знущання, а й на тих, хто їх завдає.

Багато запитань, розповідей, думок, згод і заперечень пролунало на нашій зустрічі. Але помітно, що доброти, взаємної підтримки серед нас набагато більше, ніж ненависті та агресії. Це дуже важливо у цей важкий для всіх час, важливо для наближення нашої Перемоги.

 Вихователь гуртожитку Любов ГУРКО,
 Викладач правознавства Анна ЮДІНА

Приєднуйтеся до нас

    
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація