Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A
Студентський фаховий освітній акселератор “Енергетична безпека в умовах війни”

Студентський фаховий освітній акселератор “Енергетична безпека в умовах війни”

07.05.2024р. відбувся студентський освітній акселератор на базі навчального-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України “Енергетичний тероризм: виклики, наслідки, рішення”, в якому взяли участь студенти групи Е-31 і Е-21 ск, викладачі ВСП “Бережанський фаховий коледж НУБіП України”. Спікер Ольга БУСЛАВЕЦЬ, міністер енергетики України (2020р), український політик і громадський діяч, кандидат технічних наук, заслужений енергетик України.

2Вона зазначила, що зима пройшла комфортно незважаючи на тяжкі часи для усіх, окрім прифронтових зон,  місць де проходять бойові дії і для промислових регіонів. Вони споживають багато енергії  і через атаки дронів було пошкоджено автотрансформатори, тому споживачі в половину були обмежені в енергії  і найбільше постраждала економіка країни. Коли стало тепліше на вулиці і менше стало споживатись енергії на опалення, це дало змогу  здійснювати експорт електроенергії завдяки цьому заробили кошти. Але це “велике вікно можливстей” швидко зачинилось на початку березня, коли росіяни сильно атакували електроенергетику і імпорт зупинився.

Найголовнішою проблемою є те, що ми маємо великий дефіцит електроенергії приблизно 8 гігават втратили, через зруйновані ГЕС І ТЕС. Ми втратили 54% забезпечення від ГЕС, яка була найгнучкішою ланкою і 86% ТЕС. Тріпільська ТЕС була останньою з 3 теплових електростанцій, яка була зруйнованою.  Наприклад Харків втратив всю генерацію і живляться тільки при можливості передачі.3

Більшу частину електроенергії виробляє атомна станція,  це базовий фундамент, але в той же час не задовільняє потреби споживання. В нас є можливість імпортувати, залучати аварійну допомогу з європейських країн, що дозволить балансувати енергетичну систему.  Зараз найнижче споживання,  але ми вже в дефіцитах, а з половини травня один атомний  блок йде на плановий ремонт,  а на даний момент три блоки вже знаходяться на планових ремонтах, а це приблизно до 3 гігават потужності дефіциту, частково це можна покрити через імпорт- все інше обмеження і виключення. Зараз обмежується тільки промисловість, що є поганим фактором для економіки країни. Також коли наші сусіди ремонтують обладнання,  ми не можемо споживати потужність на повну, тому потрібно будувати нові генерації, бо в нас буде хронічний дефіцит. Всі сезони для нас є дефіцитні,  майбутній сценарій-це дефіцит близько 4 гігават-влітку, оскільки багато енергії споживають кондиціонери, тому бажано обмежувати це споживання, як для прикладу це зробили в Японії коли був дефіцит електроенергії,  а  взимку 5-6 гігават.  Виникає питання: “Що робити і куди рухатись?”.  Відповідь це збільшувати кількість  ППО, відновлювати і лагодити те, що можна до зими це і ТЕС, ГЕС, говорити з Європейським Союзом про розширення імпорту 2.2 гігават, а в деякі періоди до 3 гігават це те, що ми  ми можемо імпортувати, децентралізація енергосистеми, залучення бізнесу, громад для того щоб зробити цей сегмент прибутковим, будувати накопичувачі енергії. 

4

Присутні задавали багато запитань і отримували змістовні  відповіді. Семінар був цікавим та повчальним .

Оксана ДУДАР,
викладач циклової комісії спеціальних
електротехнічних дисциплін 

 

Приєднуйтеся до нас

    
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація