Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A
Обговорюємо законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти)» в Тернопільській обласній раді

Обговорюємо законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти)» в Тернопільській обласній раді

29 грудня відбулася зустріч першого заступника голови Тернопільської обласної ради Володимира Болєщука з представниками освітян фахової передвищої освіти Тернопільщини: головою ради директорів закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області, директором Відокремленого структурного підрозділу «Тернопільський фаховий коледж Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя» Володимиром Калушкою, директоркою Відокремленого структурного підрозділу «Бережанський фаховий коледж Національного університету біоресурсів і природокористування України» Світланою Пилипишин та директором Відокремленого структурного підрозділу «Заліщицький фаховий коледж імені Євгена Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України» Борисом Павлюком за участі голови постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту Володимира Мисика та депутата Тернопільської обласної ради, члена наглядової ради Бережанського фахового коледжу Ярослава Дрюченка.

25
43

Основне питання, з яким звернулися директори фахових коледжів, – це підготовка й активне обговорення законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти)», яким передбачено, що фаховий коледж не може бути відокремленим структурним підрозділом закладу вищої освіти відповідно до Закону України «Про фахову передвищу освіту» (як це є на сьогодні). Виділ закладів фахової передвищої освіти як структурних підрозділів закладів вищої освіти в окремі юридичні особи призведе до передачі їх у комунальну власність, а відтак фінансування таких закладів освіти здійснюватиметься за рахунок коштів місцевих (здебільшого обласних) бюджетів. Коли мова йде про такі кардинальні реформи, які в тому числі пов’язані зі зміною моделі фінансування закладів фахової передвищої освіти, то це може мати серйозні негативні наслідки для якості освіти та доступу до неї.

Існуюча нині мережа закладів фахової передвищої освіти забезпечує потребу у фахівцях відповідного профілю економіки для різних регіонів України, а не окремо взятої області. Прийом студентів і розподіл молодих фахівців здійснюється у межах держави, а не окремо взятого регіону за місцем знаходження закладу фахової передвищої освіти. Тому фінансування фахових коледжів з одного місцевого бюджету є нелогічним. До прикладу, у Бережанському фаховому коледжі навчаються здобувачі освіти з 14 областей України.

У ході зустрічі Володимир Мисик зазначив, що постійна комісія, яку він очолює, на одному із засідань розглянула звернення ради директорів закладів фахової передвищої освіти Тернопільської області за даним питанням і після ряду доопрацювань готова підтримати його.

Більше того, до Тернопільської обласної ради надійшло звернення Київської обласної ради, в якому депутати пропонують ретельно оцінити можливості кожного обласного бюджету щодо додаткового фінансового навантаження та врахувати всі існуючі ризики при впровадженні даного законопроєкту. Подібний документ підготувала і Закарпатська обласна рада.

Підсумовуючи зустріч, Володимир Болєщук наголосив, що від себе особисто готовий підтримати звернення керівників фахових коледжів області, але це непросте питання справді потребує ще детального вивчення із залученням департаменту освіти і науки Тернопільської обласної військової адміністрації.

Світлана Пилипишин,
директорка коледжу

Приєднуйтеся до нас

    
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація