Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A
Андрей Шептицький: просвітник, що інвестував в Україну

Андрей Шептицький: просвітник, що інвестував в Україну

Успішний банкір та підприємець, депутат, акціонер, реформатор, граф, який став монахом, меценат української освіти й культури. Найбільший реформатор УГКЦ митрополит Андрей Шептицький.

А. Шептицький був яскравим представником християнсько-демократичної течії в економічній думці на зламі ХІХ і ХХ століть у Західній Україні. І. Франко зазначав, що основна заслуга митрополита полягає в новаторстві – здатності говорити з народом на зрозумілій йому мові. Пастирські послання А. Шептицького завжди порушували соціально-економічні питання. У такий спосіб церква допомагала пастві знайти християнське вирішення актуальних проблем. Він вважав, що відродження потрібне у всіх сферах: не може бути високою духовна культура людини, а низьким її економічний стан.

Отже, А. Шептицький як досвідчений економіст практик не відкидав жодну форму економічної діяльності й економічну систему. В першу чергу він пропагував християнські принципи в організації господарського життя. Будучи прихильником базових прав людини – на життя, свободу, власність, митрополит критикував лібералізм за нездатність захистити права слабших учасників вільної конкуренції.

Якби митрополит Галицький та архієпископ Львівський Андрей Шептицький жив сьогодні, то, безперечно, очолював би списки авторитетного видання Forbes. І не лише в рейтингу «найвпливовіших».

234

19 та 20 травня 2022 року в групах ОФП-11М та ЕкЕо-11М було проведено тематичний захід на тему: «Андрей Шептицький: просвітник, що інвестував в Україну». Студенти заслухати доповіді своїх одногрупників, що дало можливість більше дізнатися про постать Андрея Шептицького.

Уляна Бурдаш,
викладачка циклової комісії спеціальних економічних дисциплін

Приєднуйтеся до нас

    
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація