Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A
19 лютого – день Державного Герба України!

19 лютого – день Державного Герба України!

Сьогодні Україна відзначає День Державного Герба України. Державний Герб України складається з Малого та Великого Гербів. Малим Державним Гербом України є золотий тризуб на синьому фоні, затверджений Верховною Радою України 19 лютого 1992 року. 28 червня 1996 року Державний Герб України було закріплено в Конституції України. У статті 20 Конституції так само, як і постанові Верховної Ради України зазначено, що знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) є головним елементом великого Державного Герба України.

У різні періоди історії Тризуб ставав символом боротьби за незалежність та волю українського народу. І нині золотий Тризуб на синьому щиті - національний символ, який для українців у всьому світі символізує нерозривний зв’язок зі своєю Батьківщиною. Тризуб як державний символ України був обраний недаремно, адже він зв’язаний з нашою тисячолітньою державною, політичною i культурною історією, пройшов довгий і водночас трагічний шлях, з яким український народ утверджував віковічну мрію про державність, соборність і незалежність.

Для сучасного покоління українців Тризуб – це символ з великим змістом. Не даремно вважається, що у ньому зашифроване слово «Воля».

У давні часи це був знак князівського роду Рюриковичів – правителів Київської Русі.

У часи Української Народної Республіки Тризуб затверджено державним гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії. Під знаком Тризуба обороняли Українську Народну Республіку, він був на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х років.

У ХХ столітті Тризуб став символом боротьби українців за незалежність. Радянська тоталітарна система затаврувала його як “націоналістичний знак”. Використання Тризубу в СРСР заборонялося, “винуватців” жорстко карали.

Відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.

Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення Тризуба як ознаки української ідентичності. Тризуб об’єднує українських патріотів, які сьогодні захищають наш суверенітет і територіальну цілісність України.

Державний Герб України є одним з офіційних символів поряд з прапором, гімном та Конституцією. Він поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює волелюбність та незалежність, уособлює нашу єдність, зв’язує між собою покоління українців. Вітаємо із цим визначним днем! Будьмо гідними нашої історії і тих завдань, які стоять перед Українською Державою сьогодні!

Анна ЮДІНА
викладач циклової комісії
гуманітарних дисциплін

Приєднуйтеся до нас

    
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація