Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A
28 червня – День Конституції України

28 червня – День Конституції України

Сьогодні виповнюється 27 років з дня ухвалення Основного Закону. На жаль, уже другий рік поспіль Україна відзначає День Конституції в умовах воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення росії.

День Основного закону України – свято для кожного громадянина нашої країни. Для кожного,  хто поважає нашу державу, її правові основи, а саме слово «Конституція» - це не порожній звук. І в цей день варто привітати кожного, хто на стороні історії та культури держави, адже Конституція – гарантія всіх наших прав і свобод, всього, що ми маємо.

Стаття 161 проголошує День прийняття Конституції України  державним святом – Днем Конституції України. День Конституції України 28 червня – це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

Конституція України була прийнята Верховною Радою о 9:20 ранку 28 червня 1996 року. Депутати весь день і всю ніч працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі без перерв. «За» ухвалення Основного закону проголосували 315 народних депутатів. Конституція України 1996 року стала першою загальновизнаною у всьому світі Конституцією незалежної Української держави. Вона визначає основи суспільного і державного ладу, права і свободи людини й громадянина, порядок організації і функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

2

Статті Конституції враховують усі сфери життєдіяльності держави і людини. Серед їх головних  положень – такі:

  • Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Демократична суть держави конкретизує ст.5, проголошуючи Україну республікою за формою правління, а також закріплюючи в Українській державі принцип народовладдя. 
  • Народ визнається носієм суверенітету і єдиним джерелом влади. 
  • Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.
  • В Україні визнається і діє принцип верховенства права.
  • Україна - унітарна держава, територія якої є цілісною і недоторканною.
  • Державною мовою в Україні є українська мова.

Український народ як суб'єкт права власності на землю, її надра, повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України. Право користуватися природними об'єктами, що є власністю народу відповідно до закону, має кожний громадянин України.

На території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом, а також не допускається розташування іноземних військових баз.

У розділі «Права, свободи та обов'язки людини і громадянина» закріплено широкий спектр прав і свобод людини й громадянина, що охоплює всі без винятку права і свободи, які демократичною світовою спільнотою прийнято вважати за відповідні гуманістичні стандарти в цій сфері суспільного і державного життя. 

Декілька цікавих фактів про Основний закон:

  1. Процес підготовки Конституції України тривав шість років – з 1990 по 1996 рік.
  2. Всього було запропоновано 15 проектів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій, науковців.
  3. Конституція України могла бути не прийнята 28 червня, бо напередодні історичного засідання парламенту Президент України видав указ про проведення всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 року про прийняття нової Конституції України. Однак, після прийняття Конституції, цей указ був скасований.
  4. Кожен Президент України складає присягу, поклавши одну руку на Конституцію України, а другу – на Пересопницьке Євангеліє.
  5. Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

Попередники сучасної Конституції

  1. Конституція Пилипа Орлика – 1710 рік.
  2. Конституція УНР – 29 квітня 1918 року.
  3. Конституція ЗУНР – 13 листопада 1918 року.
  4. Тимчасова Конституція Карпатської України – 15 березня 1939 року.

34

Конституція – ядро нацiональної правової системи України. Конституція є живою, коли вона реально діє, громадяни користуються своїми правами та виконують обов'язки перед державою. Сьогодні ми захищаємо свої права та свободи від ворога.

5

Незмінний упродовж століть цивілізаційний вибір Українського народу ми вкотре відстоюємо у збройній боротьбі проти московської агресії. Московська влада робила і робить спроби присвоїти українську історію, поцупити наші надбання, наших людей, дітей, майбутнє. Сьогодні громадяни України, які чинять спротив російському вторгненню, виконують конституційний обов’язок. Ми успішно протистоїмо агресору, що зневажає юридичні норми, міжнародне право. За підтримки закордонних партнерів наближаємо нашу Перемогу, за якою наступить притягнення до відповідальності держави-терориста. Для нас, українців, Конституція – це про права і свободи, це про гідність, цінності, хребет нації, стійкість та нескореність.

Анна Юдіна,
викладач правознавства
циклової комісії гуманітарних дисциплін

Приєднуйтеся до нас

    
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація