Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A
День українського кіно: коротка історія про 130 років

День українського кіно: коротка історія про 130 років

Щорічно у другу суботу вересня в Україні відзначається День українського кіно. Свято було започатковано указом Президента України від 12 січня 1996 року.

Напередодні свята кіномитців, студенти групи ЕкП-11 під час години спілкування, ознайомилися з історією українського кіно.  

1

43

Кінематограф в Україні бере свій початок з 1893 року. Саме тоді, Йосип Тимченко, механік Одеського університету, зібрав перший у світі апарат, що вмів знімати та відтворювати кіно. В той період кінематограф називали «рухомою фотографією». Перший в Україні сеанс кіно відбувся 2 грудня 1896 року в Харківському оперному театрі, сучасній обласній філармонії. На сеансі було показано декілька короткометражних стрічок, відзнятих у Харкові українським фотографом та першим оператором хроніко-документальних фільмів Альфредом Федецьким. Відтоді по Україні у містах Катеринослав, Київ Одеса та Львівпочали з’являтися невеликі кіностудії, які знімали перші водевілі, комедії та драми.

Справжній прорив у кіно відбувся на початку XX ст. із виходом фільмів Олександра Довженка «Звенигора», «Арсенал» та «Земля». А у 1930-ті роки вперше з’явився звук у стрічках Івана Кавалерідзе «Коліївщина», «Прометей» та «Наталка Полтавка» (1933-1936). У повоєнні роки з’явилися кінофільми відомих режисерів – Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Леоніда Осики. В них засяяли зірки  Іван Миколайчук, Леонід Биков, Ада Роговцева та Богдан Ступка.

У 1990-х роках із розпадом Радянського Союзу та економічною кризою українське кіно починає переживати занепад.З 2000-х років відбувається поступове збільшення обсягів кіновиробництва в Україні. Завдяки розвитку технологій збільшується кількість короткометражних фільмів. В український кінематограф прийшло нове покоління кіномитців, що створили шедеври кіномистецтва, які варто переглянути, а саме: «Поводир», «Кіборги», «Червоний», «Мої думки тихі», «Висота 307, 5», «Памфір», «Довбуш».

Сьогодні Україна в огні, розпаленому росією, відстоює свою незалежність і європейські цінності. І саме  митці відкривають світові велич і духовну красу України, її незборимий народ, що героїчно протистоїть агресору, утверджує суверенітет і територіальну цілісність своєї країни. Українське кіно є голосом майбутньої перемоги і свободи.

Віра Орейда,
викладачка циклової комісії гуманітарних дисциплін

Приєднуйтеся до нас

    
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація