Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A
Творець незалежності

Творець незалежності

10 січня 2024 року виповнюється 90 років від дня народження Леоніда Кравчука, першого Президента незалежної України, політика, Героя України.

Леонід Кравчук відіграв провідну роль у здобутті Україною Незалежності та побудові основ Української Державності. Під його головуванням 24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила Акт про проголошення Незалежності України.

5

6

Л. Кравчук взяв участь у перших президентських виборах, що відбулися 1 грудня 1991 року, та виграв їх у першому турі, набравши 61,59% голосів. Цього ж дня відбувався Всеукраїнський референдум щодо проголошення Незалежності – її підтримали понад 90% українців.

Саме він, як Президент України, 8 грудня 1991 року разом підписав Біловезьку угоду про припинення існування Радянського Союзу.

3

А наприкінці своєї каденції Л. Кравчук підписав велику Угоду про співробітництво та партнерство з ЄС, що заклала основу європейської інтеграції України.

За його каденції Україна набула основних рис незалежної держави: було затверджено Державний Герб, Державний Прапор і Державний Гімн України, прийнято перші законодавчі акти, що закріпили основи незалежності, закладений фундамент багатопартійної системи в Україні. Перший Президент України також безпосередньо причетний до визнання України світовою спільнотою – 130 країн, з якими дипломатичні відносини були встановлені в повному обсязі, 40 держав відкрили в Києві свої представництва.

4

Усе життя Л. Кравчук докладав зусиль для відновлення єдності серед українства, захищав національно-визвольні традиції українського народу. З 1994 року по 2006 рік Леонід Макарович обирався народним депутатом України. Потім відійшов від активного політичного життя. Помер 10 травня 2022 року.

На долю Л. Кравчука випали буремні для нашої країни часи та непрості історичні рішення. Хоч і не без помилок, він пройшов свій шлях і назавжди залишиться першим Президентом незалежної України.

7

З нагоди вшанування ювілейної дати від дня народження Леоніда Кравчука в читальному залі бібліотеки організовано книжкову виставку «Творець незалежності».

На виставці представлено книги та статті з періодичних видань, які дають можливість детальніше й глибше ознайомитись із життям і громадсько-політичною діяльністю Леоніда Кравчука – першого Президента незалежної України, політика, державного діяча, Героя України.

Ольга Михайлишин,
завідувачка бібліотеки

Приєднуйтеся до нас

    
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація