Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

Національного університету біоресурсів і природокористування України

A
A
A
Прапор миру, єдності  і волі

Прапор миру, єдності і волі

Щорічно 23 серпня відзначають свято, присвячене одному з головних українських символів – День Прапора України.

Уже сотні років синьо-блакитні та жовто-золоті кольори – символ нашої української ідентичності, уособлення незламності, хоробрості та доблесті народу, який бореться за волю та свободу. Під синьо-жовтим стягом наші воїни сьогодні - у важких боях проти російських загарбників боронять свою землю, щоб наші діти та внуки мали мирне майбутнє.

23

До відзначення цього свята долучилися студенти групи ФП-21 Бережанського фахового коледжу  на уроці патріотизму «Прапор миру, єдності і волі». Із вступним словом про відзначення свята на державному рівні, до здобувачів освіти звернулася завідувачка бібліотеки Ольга Михайлишин. У своїй доповіді Анастасія Дворська розповіла про використання жовтого і блакитного кольорів на прапорах України-Руси і Гетьманщини.

45

Першу спробу створити жовто-блакитний прапор з двох горизонтальних смуг приблизно такої форми, як тепер, здійснила Головна Руська Рада в червні 1848 р. В період Української революції синьо-жовта барва стала офіційним символом. Історію українського стягу цього періоду висвітлила Анастасія Юськів.

Після втрати незалежної української держави на початку ХХ ст., синьо-жовтий прапор залишався символом національної боротьби та спроб відновити державність у різних регіонах України. 4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України. А за кілька місяців, 28 січня 1992-го, парламент офіційно затвердив його Державним Прапором України. Сторінку новітньої історії українського символу перегорнула Ольга Єдинак.

67

Думки українських поетів про синьо-жовте полотнище лягаючи на папір, звеличують, прославляють його. Рядки вірша «Прапор» Лесі Петлюри, прочитані Юлією Лещук, торкнулися кожного присутнього.

Історія нашого стяга – справді багата і цікава – показує всю історію української державності. Викладачем історії Вірою Орейдою зібрано факти та легенди про державний символ України.

8

Книжкова виставка «Символ свободи і незалежності», підготовлена працівниками бібліотеки, вдало доповнила патріотичний захід.  

Впродовж історичних звершень синьо-жовтий смуга ставала символом боротьби за національні й соціальні права українського народу. Серце кожного українця завмирає при піднятті національного прапору. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.  

9

Синьо-жовтий стяг майорить у кожному звільненому від ворога селищі та місті. Він на плечах та в руках повернутих додому українців. На зап'ястях маленьких дітей. З ним українці переживають усі найкращі й найважчі в житті моменти. Це один із найупізнаваніших символів України — це кольори сміливості. А ще — символ духовного єднання та незалежності, нашої історії та національної самобутності.

Віра Орейда,
викладачка циклової комісії гуманітарних дисциплін

Приєднуйтеся до нас

    
Шановні ВИКЛАДАЧІ!
Інформаційні матеріали на сайт Коледжу необхідно надсилати на поштову скриньку
 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
 

 

© 2024 Your Company. Designed By JoomShaper

Відокремлений структурний підрозділ

БЕРЕЖАНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

НУБіП України

Адреса:

 вул. Академічна 20, м. Бережани,
Тернопільська обл., Україна, 47501

 (03548) 2-24-82   096 760 79 16

vp_batk@ukr.net   batcnubip@nubip.edu.ua

 

Національний університет біоресурсів

і природокористування України

Адреса:

 03041, Україна, м. Київ,
вул. Героїв Oборони, 15.

 (044) 527-82-42

 rectorat@nubip.edu.ua

 
 

Навігація